Ervaringen cliënten

Hoe ervaren mijn cliënten de begeleiding?

Je kunt een indruk krijgen van wat mijn cliënten van mijn begeleiding vinden door het filmpje hierboven te bekijken. Ook kun je de quotes hieronder lezen en de beoordelingen en reacties bekijken die beschikbaar zijn bij Zorgkaart Nederland (link opent in nieuwe tab).

Hieronder een aantal quotes van cliënten:

Sinds ik mij kan heugen ben ik bezig met eten en het bereiken van een gezond gewicht. Toen ik er voor mijzelf achter kwam dat dit niet direct te maken heeft met wat ik eet, maar met mijn vaste (denk)patronen ging ik op zoek naar een combinatie van een coach/psycholoog en diëtist. Ik vond Hanna via internet. Zij heeft mij geholpen om vaste patronen te doorbreken, mij te motiveren en dacht mee in oplossingen. Ik heb geleerd hoe ik om moet gaan met de moeilijk momenten en vooral om wat minder streng voor mijzelf te zijn. Ik kan nu accepteren dat ik af en toe zondig en kan direct daarna de draad weer oppakken. Waarvan ik vroeger dacht ‘dat lukt mij nooit’, heb ik nu met Hanna bereikt. WAUW! Een overwinning op mijzelf. Hanna, Bedankt!

Ik heb Hanna leren kennen als een zeer kundig en ervaren hulpverlener. In ons eerste gesprek wist ze de vinger al direct op de zere plek te leggen, een eye opener voor mij! Haar kennis en ervaring op het gebied van eetproblemen en PDS klachten heb ik, in vergelijking met andere hulpverleners, als groot ervaren. De gesprekken met Hanna ervaar ik als motiverend, betrokken en waarderend. Ik heb me zelden zo op mijn gemak gevoeld bij een hulpverlener. De sfeer waar in de gesprekken verlopen geeft mij het gevoel dat alles er mag zijn, en ook ik er mag zijn, in welke vorm en met welk gewicht dan ook. Ik zou haar zeker aanbevelen voor een ieder die kampt met eetproblemen/eetstoornissen.

Al jaren lijd ik aan eetstoornis problemen (Boulimia). Al meer dan 15 jaar heeft deze psychologische ziekte mijn leven belemmerd en beperkt, zowel fysiek als vanuit een relationele kant. Bij Hanna voel ik mij vrij om hierover te praten, zonder schuldgevoelens of schaamte. Hanna helpt mij met het analyseren van gebeurtenissen in mijn leven die ik, vanwege pijn of verborgen trauma’s in mijn verleden, al lang uit mij geheugen gewist of diep weggeborgen heb. Hanna stelt de juiste vragen op het juiste moment waardoor de gesprekken een hele spontane en diepgaande wending krijgen. Bij Hanna voel ik me volledige op mij gemak omdat ze met mijn verhalen mee leeft. In elke sessie creëert ze een sterke band met mij door echte interesse te tonen en mij concrete adviezen te geven. Met haar ben ik een traject begonnen vol verassingen, en dat volledig op het terugvinden van mijn eigen balans gefocust is; de balans in mijzelf, het acceptatie van mijn eigen lichaam en van mijn eigen ziel. Hanna kan alle aspecten van mijn leven met elkaar in verband brengen of anders gezegd ‘op een rechte lijn zetten’, en daar ben ik heel dankbaar voor. Door haar leer ik welke patronen in mijn leven tot eetstoornissen kunnen leiden en ik pas haar technieken toe om deze slechte gewoonten stap voor stap te doorbreken. Na elke sessie met Hanna blijf ik even stil staan bij wat ze gezegd heeft en elke keer voel ik mij beter, net alsof er een zware last van mijn schouder is weggegleden. En ik lach weer. Ik ben blij dat ik Hanna tegengekomen ben. Hanna is de eerste psycholoog waarmee ik echt over mijn eetstoornissen heb kunnen praten….en ik vertrouw erop dat ik met haar en haar behandeling uit deze zwarte tunnel zal komen.

Door mijn huisarts werd ik verwezen naar Hanna. Al maanden liep ik er tegen aan te hikken om een afspraak te maken. Ik vond het vooral een gedoe en was een soort boos op mijn lijf dat het niet meer goed functioneerde. Uitstel en nogmaals uitstel om een afspraak te maken, kwam ik doodziek terug van vakantie. Veel stress en een darm die geheel overstuur was. Nu toch maar bellen dan. Hanna leerde mij niet alleen anders met voeding om te gaan, maar ook om liever te worden voor mijn lijf. Geest en lijf zijn tenslotte met elkaar verbonden. Hanna weet mij te vertellen waar mijn kracht zit, die ik vaak zelf niet zie of waar ik niet voldoende in geloof. Dat in combinatie met voeding heeft er voor gezorgd dat mijn leven een andere wending heeft gekregen. Dank je wel Hanna!

Ik belde Hanna op. Bijna wanhopig. Ik had al twee jaar door stress en oververmoeidheid erg last van mijn buik. De controle over je lijf verliezen is al erg, maar nog erger vond ik dat het probleem vanwege het vele gewichtsverlies ook zichtbaar werd voor de buitenwereld. Ik was gewend om mijn eigen problemen zelf op te lossen, maar ik merkte dat ik geen kant meer op kon. Sterker nog, in mijn pogingen alles binnen de perken te houden en mijn problemen op te lossen (en de controle te houden) werden de paniek en stress alleen maar erger, en uiteraard namen de klachten toe. Dankzij Hanna sta ik weer met beide voeten op de grond en heb ik mijn problemen in perspectief kunnen zetten. En dat perspectief hebben was voor mij het begin om rust te vinden. De rust was weer het startpunt om te kijken hoe ik de klachten kon verlichten. Daar zijn we nu samen nog mee bezig, maar het gaat zeer zeker de goede kant op. Wat een inzicht in mijn eigen lijf heb je me gegeven Hanna! En bovenal dat ik me niet moet laten leiden door onrealistische verwachtingen, van mezelf of van anderen. Bedankt!

Ik heb heel veel gehad aan de gesprekken en de mail contacten met Hanna over mijn eetproblemen. Het was voor het eerst dat ik kon uitspreken waar ik doorheen was gegaan. Ik kon mijn verhaal kwijt. Ik voelde daarvoor alle ruimte en heb me nooit veroordeeld gevoeld door Hanna. Ik heb echt heel veel ‘eetrust’ gekregen en dwangmatig veel eten of eetbuien heb ik nooit meer. Zelfs als ik alleen thuis ben, kook ik gewoon iets gezonds voor mezelf. Zonder er over na te denken! En het low carb dieet was een gouden tip voor mij, want ik had behoorlijk overgewicht waar ik graag vanaf wilde. Ik heb nog regelmatig contact met Hanna, ook over mijn werk en carrière, als ik beren op de weg zie of moeite heb om een knoop door te hakken. Ook hierin coacht zij mij op een positieve manier. Ik vind het contact erg waardevol!

Na het Jojo effect zocht ik iets waarmee ik mijn gewicht in balans probeer te houden. Via internet vond ik de site van Hanna. Tijdens de gesprekken werd er niet gesproken over streefgewicht en BMI. Wel luisterde Hanna goed en kreeg ik wat tips om mijn dagelijks eetpatroon aan te passen. Het gaat goed, langzaam val ik nog steeds af. In het totaal al 12,5 kilo afgevallen en dat binnen zes maanden. Tot nu toe heb ik niet het gevoel echt te lijnen. Ik ben verbaasd dat je door zo’n kleine verandering zoveel gewicht kwijt raakt.

Het is een wonder voor mij… Na 25 jaar strijd en ge-jojo is de knop eindelijk om! Ik weet dat ik het zelf heb gedaan, maar zonder Hanna geloof ik niet dat het me was gelukt. De eerste afspraak die we hadden is inmiddels anderhalf jaar en 20 kilo geleden. We hebben samen een duidelijk plan gemaakt, niet ingewikkeld, niet te zwaar maar haalbaar voor mij. Op dit moment wil ik nog 10 kilo afvallen en ook in dit geval wegen de laatste (ki)loodjes het zwaarst… maar het vertrouwen is er, we gaan er gewoon voor, op naar mijn einddoel!

Na tientallen jaren eetgeklungel heb ik me bij Hanna gemeld, omdat ze diëtiste is én psycholoog. We hadden één (1) gesprek nodig om te ontdekken welk denkpatroon de oorzaak van het geklungel was. Daarna heb ik het merendeel van de koolhydraten uit het menu gemikt en toen was het gepiept. Nu heb ik een mooi gewicht en liggen er nog tientallen jaren in balans voor me.

Twee jaar geleden heb ik via internet Hanna’s site gevonden en een afspraak gemaakt. Wat een verademing dat er een diëtiste blijkt te bestaan die er zelf een hekel aan heeft om te zeggen “je moet”. Ik heb zo vaak al wel die term gehoord bij mijn diverse pogingen om af te vallen! En dat werkt natuurlijk averechts dat begrijpen wij lijners allemaal! Iedere keer vind ik het weer knap hoe Hanna alles positief kan bekijken en bespreken en me met een goed gevoel de deur uit laat lopen. Tijdens een moeilijke tijd rondom een werksituatie heeft Hanna me heel goed geholpen alles op een rij te zetten en over zaken na te laten denken. Daar heb ik soms even een objectieve toeschouwer bij nodig en Hanna kan dat heel goed!

De diëtiste op mijn werk wilde geen emotie-eter begeleiden. (Mijn man is 3 jaar terug overleden).’Jij moet naar een diëtiste-psycholoog’. Al googlend kwam ik bij jou Hanna. Een verademing! De rust die jij weet over te brengen; de uitleg van de patronen die elke keer weer optreden bij verdriet en eenzaamheid. Niks ‘je moet dit’, ‘je moet dat’. LUISTEREN, uitleggen en stimuleren. Geweldig! Ik ben nu zo ver dat ik stabiel blijf. Iets wat de afgelopen 3 jaar onmogelijk was. De weg die ik nog moet gaan is een lange weg maar ik heb er vertrouwen in dat ik het samen met jou tot een goed eind kan brengen.

Ik ben naar Hanna gegaan omdat ik moest afvallen, maar vooral om daarna niet terug te vallen in mijn oude eetpatroon en wéér aan te komen. Dat laatste was voor mij de grootste uitdaging. Het afvallen hebben we aangepakt door heel bewust te eten en vooral geen streng dieet te volgen. Door de begeleiding heb ik mijn eetbuien goed onder controle. Ondertussen zijn we een jaar verder en ik ben ruim 16 kilo afgevallen, heb niet het gevoel dat ik op dieet ben en er zit nog steeds een dalende lijn in.

Op enig moment liep ik vast in mijn werk – en dat had ook zijn weerslag op mijn privéleven en mijn relatie. In deze turbulente periode bezocht ik Hanna ongeveer elke 4 à 6 weken. Door onze gesprekken heb ik meer inzicht gekregen in mijn gedrag en hoe ik omging met mezelf (o.a. welke rol eten daarbij innam) en de mensen om mij heen. We bespraken alternatieven hoe met bepaalde situaties om te gaan die ik moeilijk vond, waarbij we samen de mogelijkheden aftasten en ik nieuwe gezichtspunten vond om van daaruit te kunnen handelen. Inmiddels ben ik anderhalf jaar verder. Ik kan de dingen weer doen die ik leuk en belangrijk vind en heb leren accepteren dat ik minder kan dan voorheen – en ik kan daar nu voor mezelf betere keuzes in maken. Een aantal uitspraken uit onze gesprekken heb ik als ‘one-liners’ opgeschreven om mezelf te blijven herinneren.

Ik heb jouw begeleiding altijd als erg prettig ervaren. Goede heldere afspraken, verhelderende en duidelijke gesprekken. Verder hebben met name de mails tussendoor, als ik het even niet zag zitten, mij erg veel steun gegeven. In een heftige periode wist je me op eetgebied stabiliteit te bieden.

Vanaf mijn 16e ’tob’ ik met mijn gewicht en op een gegeven moment heb ik het opgegeven er op te letten omdat ik niet altijd met calorieën tellen bezig wilde zijn. Dat was wel te merken aan mijn gewicht. Van Hanna leer ik weer wel daarover na te denken maar op een gezonde en ontspannen manier en dat voelt goed. Niet het dwangmatige moeten dus, waar ik niet meer tegen kon. Ik krijg via Hanna beter mijn eetpatronen door, leer ze te veranderen en niet te wanhopen als het even niet lukt. Ik ben inmiddels een aardig aantal kilo’s kwijt geraakt en hoop hier nog enkele aan toe te kunnen voegen.

Hanna begeleidt me bij mijn afvalpogingen en het bewust leren omgaan met eten. Ze doet dat rustig, inlevend en met veel kennis van zaken. Ook als het wat minder gaat, weet ze me te motiveren. Daarbij toont ze altijd veel interesse en is positief. Ze geeft je niet het idee dat je het allemaal verkeerd doet. Mijn ‘donderdagochtend bezoekje’ is daarom een vast punt in mijn agenda.